Влада Србије издваја 12 милиона евра за изградњу Научно-технолошког парка у Крагујевцу

Једна од капиталних инвестиција у Крагујевцу је изградња Научно-технолошког парка.

Поред Београда, Ниша, Новог Сада и Чачка, изградња научно-технолошког парка планирана је и у Крагујевцу.

Изградња парка превиђена је у Собовици, а за ову капиталну инвестицију Влада Републике Србије издвојила је 12 милиона евра.

Циљ изградње Научно-технолошког парка је повезивање крагујевачког Универзитета са привредом.

Идеја је да се кроз Научно-технолошки парк на једном месту обједине наука и привреда, па је за локацију изабрана Собовица, где се налази „Мајнд група“ компаније Милановић, али и зато што се на том месту налазе и погони немачког „Сименса“.

Ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић наводи да ће изградња петог научно-технолошког парка бити од великог значаја за Универзитет, јер се отвара нова могућност за запошљавање младих образованих кадрова у великим компанијама.

За изградњу Научно-технолошког парка обезбеђено је 12 милиона евра, али су потребна и додатна улагања за куповину неопходне опреме.

Од великог је значаја чињеница да је успостављена добра сарадња Универзитета са компанијама и привредом која ће, такође, учествовати у набавци опреме.

Индустрија у Крагујевцу базирана је на савременим технологијама.

Развој ауто-компонентистике и производња вагона имају примат у индустријској производњи у Крагујевцу, али и у овом делу региона.

Изградња Научно-технолошког парка утицаће и на развој научно-истраживачког рада у области природних наука, машинства, електротехнике, хемијских анализа и осталих области које су везане за природне и техничко-технолошке науке.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Влада Србије издваја 12 милиона евра за изградњу Научно-технолошког парка у Крагујевцу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *