Влада Србије привремено ограничила цену гаса

Влада Србије усвојила је Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса, набављеног из увоза или произведеног у Србији, у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

Уредбом је прецизирано да повећање цене природног гаса до највише 10 осто у односу на постојеће цене неће утицати на макроекономску стабилност, на увознике и произвођаче природног гаса, али ће утицати на крајње потрошаче, с обзиром на то да ће за њих набавна цена природног гаса бити увећена до највише 10 одсто.

У циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва и имајући у виду да је тржиште још нестабилно, Влада је усвојила измену Уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте којом је ограничила цене деривата нафте до 31. маја.

Влада је донела и измењену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница у циљу заштите тржишта, односно спречавања нестабилности у формирању цена роба које су изузетно важне за снадбевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Тржиште житарица, пре свега пшенице, а самим тим и брашна, још није стабилно и неопходна је даља интервенција у формирању цена до 31. маја ове године, наводи се у саопштењу Владе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *