Влада Швајцарскe у Крагујевцу финасира пројекат „Право на родну равноправност“

Влада Швајцарске препознала је град Крагујевац као погодну локалну заједницу којој је усмерила новац за финасирање пројекта „Право на родну равноправност“.

Циљ овог програма је оснаживање локалне заједнице у којој се поштују различитости полова, али и јача свест о значају равноправности.

Осим тога, пројектом је обухваћена едукација младих у очувања здравља нације, али и сузбијању породичног насиља, планирању породице и оснаживању жена у локалној заједници.

Процес сазревања коелктивне свести о равноправности полова је дуг, сматрају у Влади Швајцарске, а едукација младих планирана је у основним и средњим школама и Црвеном крсту.

Током реализације пројекта, Дом здравља Крагујевац, као установа примарне здравствене заштите, организоваће уколико услови дозволе због пандемије корона вируса додатне едукације које се односе на очување здравља људи.

Центар за развој услуга социјалне заштите Кнегиња Љубица такође учествује у овом пројекту са посебним освртом на насиље у породици.

У локалној самоуправи формиран је мулти-секторски тим који ће учествовати у реализацији пројекта.

Поштовање родне равноправности, оснаживање и планирање породице, очување здравља људи и сузбијање насиља у породици представљају важне сегменте сваког друштва, са циљем да се унапреди квалитет живота грађана.

Истовремено, представља и важну националну стратегију.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *