Владика шумадијски Сава Вуковић Споменица 2001 – 2021 на Крагујевачким данима књиге

Издавачка установа Епархије шумадијске Каленић објавила је пре две године монографију Владика шумадијски Сава Вуковић Споменица 2001 – 2021. поводом обележавања годишњице смрти владике др Саве Вуковића и годишњице његовог избора за епископа Моравичког 1961. године.

Уредник Споменице је Негослав Јованчевић. У присуству епископа шумадијског Јована, свештенства епархије, посетилаца у Народној библиотеци Вук Караџић представљена је Споменица у оквиру манифестације Дани крагујевачке књиге.

Репрезентативна Споменица обухвата пет целина, праћених мноштвом фотографија, илустрација, преписки и докумената кроз које се приказује рад знаменитог епископа друге половине 20. века.

Хронолошки је приказана делатност владике др Саве Вуковића – почев од најранијих дана до упокојења.

Наслови целина представљају речи Светог Писма.

Доктор Сава Вуковић, рођен 1930. године у Сенти и био је вољен, поштован међу верницима, у научним круговима, био је дописни члан Српске академије наука и уметности, а његовој сахрани присуствовали су највиши црквени великодостојници и сам државни врх Србије. Почива у Саборној цркви у Крагујевцу.

У уводној речи Споменице епископ шумадијски Јован нагласио је велику прегалачку делатност владике Саве, подсећајући да је траг владике Саве на америчком континенту помогао да се тамошња црквена заједница снажно учврсти.

Доктор Сава Вуковић био је и предводник богослужбене обнове, а на територији Шумадије помогао је обнову и изградњу многих храмова.

Офф: У Споменици се анализирају све области којима се владика Сава Вуковић бавио, почев од административног рада на упражњеним парохијама, преко организације цркве у Америци, до литургијског и просветног доприноса.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве 2001. године одликовао је епископа др Саву Вуковића орденом Светог Саве првог степена, поводом четири деценије успешног архијерејског служења, као и за научни рад у духу православља којем је био посвећен целог живота.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *