Водичка тура посвећена Ђури Јакшићу

Градска туристичка организација Крагујевац, организовала је водичку туру под називом “Ђура у Крагујевцу”, посвећену службовању сликара и песника Ђуре Јакшића у срцу Шумадије.

Почетак водичке туре, обележио је обилазак његове некадашње куће која се налази у Крађорђевој улици па све до Левачког села Сабанта, уз посету манастиру Липар у коме је написао једну од својих најлепших песама “На липару”.

Водичка тура кретала се од Трга код крста до куће Ђуре Јакшића, у Крађорђевој улици, подигнутој на месту првобитне, у којој је живео знаменити српски сликар и песник.

Крагујевчани су овом приликом, посетили и винско-ракијски хаб који се налази у подруму куће. Дегустирали су шумадијске препознатљиве напитке.

Посетиоци су тура завршили у Горњој Сабанти, у сеоском туристичком домаћинству “Кочин конак”, у коме су туристи били послужени “Ђуриним колачем”, специјално осмишљеном за ову водичку туру а који се прави од вина.

Градска туристичка организација Крагујевац, током октобра организује водичке туре које ће бити посвећене 21. октобру.

Нова водичка тура “Ђура у Крагујевцу”, јединствена је по томе што обухвата културнии, историјски, еко, етно туризам и гастрониомију.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *