Вучић: Финасијска моћ једне државе у томе да може да помогне својим грађанима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се финансијска моћ једне државе огледа у томе колико може да помогне својим грађанима, а да тиме не повећава стопу јавног дуга у односу на БДП, да народу даје више новца и то је одговорно понашање државе.

Он је коментаришући изјаве да „финансијска немоћ државе кошта 20.000 динара“ рекао да је то финасијска моћ, као и да би могли много више да дају новца, али да мора да се размишља о трошењу новца, због тога јер не знамо какви су изазови пред нама.

„Увек су могући сукоби, а могуће је да дође до сукоба у Јужној Америци, па може избити још један сукоб негде другде.

Онда ће нам криза бити не само у области енергетике, већ и у многим другим областима, која ће бити много већа него што је данас.

И опет ће Србија морати као држава да реагује, као што је реаговала током коронавируса, током миграција, током сукоба у Украјини и на различите начине.

Тако да, увек је потребно да имате добру резерву“, рекао је председник за ТВ Пинк.

Он је нагласио да су наше девизне резерве на историјском максимуму, као и златне резерве и да на рачуну Републике Србије имамо скоро 5 милијарди евра.

„Не можемо ми да банкротирамо, тако речено.

Колико смо ми далеко од банкротства.

Не бих да кажем, много развијеније земље су много ближе банкротству од Србије, много развијеније европске земље“, рекао је он.

Вучић је рекао да је разговарао и са директорком Међународног монетарног фонда Кристалином Георгиевом, која је истакла да је врло задовољна ситуацијом у Србији.

„У трећем кварталу наша стопа раста је била 3,6 одсто, укупно мислим 2, 2 одсто до сада, што значи да са таквим растом ће бити негде 2,6 – 2,7 одсто до краја године, мало више од онога што смо предвиђали.

После оне ревизије плана, следеће године значајно више од тога, што значи да ћемо имати простора за нова повећања плата и пензија.

Данас иде 20.000 динара за пензионере, много сам срећан због тога, они су то заслужили“, рекао је председник.

Он је додао да су од данас активне и ефективне студентске картице и да је 90.000 картица валидирано, док се преко 100.000 студената пријавило.

„За средњошколце верујем да ће до краја следеће недеље добити новац, то јест њихове мајке, односно самохрани родитељи, односно старатељи.

Дакле ми ћемо по нешто пребацити локалним самоуправама, а оне ће до петка верујем извршити своју обавезу и исплатити средњошколцима та примања“, рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *