Вучић: КФОР упркос гаранцијама није заштитио Србе

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да КФОР, упркос гаранцијама, није заштитио Србе и нелегално преузимање општина на северу КиМ.

Вучић је на ванредној конференцији за новинаре објаснио хронологију догађаја од јутрос.

“Срби на северу КиМ у седам сати јутрос окупили су се испред општине Зубин Поток, Звечан и Лепосавић како би исказали своје незадовољство упадом нелегалних Куртијевих окупатора у српске зграде, јер војници КФОР-а упркос гаранцијама, нису заштитили Србе и нису спречили нелегално и насилно преузимање општина, као и насиље којим су Срби били изложени, иако су за то давали више пута гаранције”, рекао је Вучић.

Како је додао, јутрос испред општина Србе су сачекали војници КФОР-а и бодљикава жица.
“Градоначелници Зубиног Потока и Звечана које је изабрао Курти накнадно су отишли на састанак код америчког амбасадора, док је градоначелник Лепосавића у 5.30 ушао у зграду општине коју је КФОР опасао бодљикавом жицом, онако како је то требало да ураде у петак и да забране

Куртијевим градоначелницима да се уопште појављују на северу”, рекао је Вучић.

КФОР их је, каже, пустио да уђу у зграде општине да би онда њих штитили од Срба, уместо обрнуто.

“Јер и то обрнуто што би требало да ураде било би у складу са саопштењима макар декларативним и изјавама Квинте, ЕУ, САД, свих који кажу да је тај илегални потез Куртија да у ове зграде шаље тзв. албанске градоначелнике”, рекао је Вучић.

Председник је додао да се, како је рекао, лажни градоначелник још налази у згради општине Лепосавић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *