Вучић: Пријемом Косова избацује се Србија из Савета Европе


Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ћемо се борити до последњег тренутка, иако Србију чека тежак период у коме ће се одлучивати чак и о чланству Србије у Савету Европе.

Он је новинарима након састанка са руководством Републике Српске рекао да они пријемом такозваног Косова у Савет Европе, без испуњења услова и формирања Заједнице Српских општина и свега другог, у ствари избацују Србију из те организације.

„Видећемо. Све је то у исте дане. Борићемо се око тога. Једине добре вести су економске вести, ваљда од тога се живи. И то је оно што је добро и то је оно што је важно“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће предлог председника Републике Српске Милорада Додика упутити позиве другим Србима из региона.

„Председник Додик и његов тим, господин Стевандић и госпођа Цвијановић имали су предлоге да још неке представнике српског народа позовемо са простора бивше Југославије. Желимо да разговарамо о језику, писму и о свему другом“, рекао је он.

Истовремено он је позвао руководство Српске да још једном добро размисле о својим одлукама.

„Ми да им уводимо санкције нећемо. Ми да идемо против Републике Српске нећемо. Делићемо вашу судбину, само вас молимо да још једном добро размислите о сваком свом потезу“, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да подносиоци нацрта резолуције о Сребреници планирају гласање о њој у Генералној скупштини УН, 2. маја и навео да су смислили „трик“ да то гласање буде простом већином, што, како је рекао, смањује шансе Србије.

Србија ће се борити и никада неће моћи да покоре, како је истакао Вучић, слободарски српски народ.

„Нашу тробојку нећемо само у срцу да носимо, већ на сваком месту, и биће најпознатија и најпопуларнија застава отпора у целом свету“, изјавио је Вучић одговарајући на питања новинара о промени процедуре гласања у УН, после сусрета руководстава Србије и Републике Српске у вили Мир.

Навео је да ће вероватно 17. априла нацрт бити предат УН и да ће се променити систем гласања, па ће уместо двотрећинске већине, сада бити довољна проста већина.

„То није чак ни проста већина. То је од оних који нису уздржани. А за претпоставити је да ће највећи број бити уздржаних. Дакле, ти што су уздржани не подржавају резолуцију, или било који други општи правни акт“, рекао је Вучић.

Додао је да су шансе Србије мале, поготово што има, како је навео, доста држава у региону које ће подржати резолуцију, јер једва чекају да се, рекао је, додворе западним силама.

„Па онда гледајте колико тога морамо да стигнемо, преко слободарских народа у Африци, Азији, Латинској Америци… Али борићемо се, радићемо даноноћно, нећемо спавати“, поручио је Вучић.
Истакао је да Србија неће ићи у ратове, већ ће се супротставити политиком.

„И видећете, малена Србија о јаду ће да забави све ове велике силе, које желе да донесу акт којим ће да ту једну малу и слободарску земљу казне“, поручио је Вучић.

Поновио је да ће Србија на гласању добити многоструко више гласова него Русија, која је својевремено добила седам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *