Култура: Нови број Књижевних новина посвећен 200 годишњици од рођења песника Бранка Радичевића

У Контакт галерији Студентског културног центра одржана је промоција новог броја Књижевних новина, гласила Удружења књижевника Србије које се објављује од 1948. године.

Часопис је био и део Савеза књижевника Југославије у време бивше државе.

Неколико пута гласило је прекидало рад, а неки бројеви Књижевних новина били су и забрањени.

После прекида 1954. године излази под новим годиштем, али наредне 1955. наставља стару нумерацију, па је новембра 1999.године објављен 1.000. број.

У Књижевним новинама  од самих почетака и током деценија касније, сарађивали су најпознатији српски и југословенски писци: Исидора Секулић, Иво Андрић, Десанка Максимовић, Бранко Ћопић, Меша Селимовић, Славко Јаневски, Александар Вучо, Борислав Пекић, Данило Киш, Момо Капор, Миодраг Булатовић, Слободан Шнајдер и многи други.

Ко сада сарађује и шта књижевне новине објављују у 21. веку говорио је главни и одговорни уредник Братислав Милановић и Милан Лукић, члан редакције.

“Књижевне новине“ редизајнираним изгледом дискретно су  модернизоване. Очувана је препознатљивост, што је била намера садашњег главног уредника Братислава Милановића, песника, писца, новинара, књижевног критичара, преводиоца.

Књижевне новине за сада се продају у књижарама Делфи. Примерак кошта 150 динара. Други, за Крагујевчане поузданији начин је претплата преко Удружења књижевника Србије. Годишња претплата је 1500 динара, и занимљиво је да је појефтинила.

Аутор Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *