Вучић се састао са суоснивачем Епла Стивом Вознијаком

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније Епл Стивом Вознијаком.

Информатичар и проналазач Вознијак је током година био укључен у различите пословне и филантропске подухвате, фокусирајући се првенствено на обучавање деце узраста од 11 до 13 година у школама, компјутерским вештинама.

Последњих година помогао је у финансирању предузетничких подухвата у различитим областима као што су развоји глобалног навигационог сателитског система и телекомуникација, флеш меморија, техничког образовања, свести о екологији, сателита и још много тога другог.

Вознијак је основао и платформу за образовање и обуку након средњег образовања фокусирану на софтверско инжењерство и развој технологије, а од недавно је и суоснивач платформе за трговину и уштеду енергије засноване на блокчејн технологији.

Добитник је 10 почасних доктората инжењерских наука.

Вознијак се јуче састао са председницом Владе Србије Аном Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће на његов предлог, Влада Србије доделити српске пасоше једном од суоснивача компаније Епл Стиву Вознијаку и његовој супрузи.

„Они ће данас или сутра постати грађани Србије и то је за нас највећа могућа част“, рекао је Вучић новинарима у Председништву Србије после разговора са Вознијаком.

Вучић је истакао да ће он бити поносни председник који ће им уручити српске пасоше.
„И сад можемо да се хвалимо да је компјутерски геније Србин, који ће највећи део живота да живи у Америци, али долазиће неретко и у своју Србију.

И ми смо поносни на то и веома срећни због тога.

Ја им честитам и много, много се захваљујем“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да мора да разочара оне који су тражили неке друге разлоге за долазак Вознијака у Србију.

„Мислили су да је човек дошао због новца овде“, рекао је Вучић и додао да је дошао без динара и да је сам платио своју карту.

„Иначе има толико новца да би… Али он тај новац улаже, као што сам рекао, филантроп је велики и тај новац улаже у добротворне сврхе“, рекао је Вучић.

Додао је да је Јанко Типсаревић много учинио за Србију, замоливши Стива Вознијака да дође у нашу земљу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *