Вучић у УН: Српски народ пре свега жели мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Уједињеним нацијама да српски народ пре свега жели мир и стабилност и могућност да економски напредује.

„Ја долазим из једне мале земље, највеће на Западном Балкану, долазим из народа који је доживео највеће патње у Јасеновцу у Другом светском рату и који пре свега највише жели да има мир, стабилност и могућност да економски напредује у 21. веку“, истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, бивша Југославија и њени правни наследници су једни од оснивача несврстаног покрета.

„Данас смо на путу ка ЕУ, то је стратешка посвећеност наше земље. Ми данас овде не само да подвлачимо право на независност и сувереност малих земаља већ и да будемо способни да одржимо квалитет и право на слободно одлучивање тако што бисмо деловали заједно.

Из тог разлога ћу говорити о Србији и региону, јер једно не иде без другог“, навео је председник.

Парафразирајући америчког писца Ернеста Хемингвеја, Вучић је истакао да Србија није острво, али да може поносно да каже да је тај део Балкана јачи ако је Србија снажнија.

„Зато се увек залажем за регион исто колико и за Србију. Увек ћемо заговарати политику мира и преговоре, јер је то једини начин да створимо економску стабилност, без које нема прогреса“, истакао је Вучић.

Решење за питање Косова и Метохије мора да буде такво да ниједна страна не добије све, али да добије довољно, поручио је Вучић у Њујорку, и истакао да то решење нико не жели више од Србије.

Извор: РТС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *