Вучић: Вратио сам закон о експропријацији скупштини

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је данас после подне, у 17:30 часова, на основу члана 113, став 1 Устава Србије, и члан 19 став 1 о председнику Србије, донео одлуку и потписао је о враћању скупштини изгласан закон о експропријацији.

Вучић је, на конференцији за медије, поручио да враћа закон на поновно одлучивање Скупштини, и да је одлука одмах достављена парламенту.

Указао је да је један од ретких председника који је враћао законе скупштини, попут закона о водама, и упозоравао пре уласка у скупштину, као што је био закон о полицији.

Закон о водама, подсетио је, повучен је из процедуре.

„Догодило се у жељи, како сам разумео људе из владе, да донесу најбољи могући начин за решавање проблема експропријације, да је донет закон, у којем има једна ствар која је проблематична за мене, а то су рокови који се дају сопственику непокретности, било земљишта или куће, било које непокретности, да мора да прихвате одлуке Управе прихода, а рокови за жалбу су пет плус три дана, што је ужасно кратко“, објаснио је он.

Вучић је казао да закон није противуставан, али је додао да закон није прошао кроз јавну расправу, уз образложење да је био на јавном увиду.

Закон, додаје, није донет по хитном поступку.

„Није било јавне расправе уз чудно објашњење – ковид је. Ма немојте. Сви измишљају бројеве људи на својим скуповима од владајуће партије и опозициних. Сви би позвали и 5 милиона људи, а тада није проблем ковид, али за јавну расправу је проблем“, објаснио је он.

Рекао је да се консултовао са свим правним стручњацима до чијег мишљења му је стало.

Рекао је да је у закону нашао још ствари које нису добре.

„ У њему видим сталну манију министара да се мешају у све и себи преузимају одређене надлежности где не мора да их буде. Није намера била – шта са Рио Тинтом, већ само да буду још важнији и брже и лакше да реше проблем“, додао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *