За 30 одсто мањи број пацијената у привременој ковид болници на „Шумадија сајму“

У привременој ковид болници на „Шумадија сајму“ број пацијената је смањен за 30 одсто, односно дневно се прима од 20 до 30 оболелих са подручја Шумадијског округа.

Тренутно здравствено стање пацијената који су збринути на овом месту је задовољавајуће.

Реч је о особама којима су остала још два до три дана до отпуштања на кућно лечење, а тренд опадања ковид пацијената, осим у овој, евидентан је у свим привременим болницама у земљи.

Привремена ковид болница на „Шумадија сајму“ у тренутку највећег оптерећења током децембра примала је дневно по 50 ковид пацијената.

Сада је тај број скоро преполовљен.

Повољнија епидемиолошка ситуација резултат је поштовања превентивних мера крајем прошле године.

Међутим, исход новогодишњег славља које је протекло уз дневна дружења и окупљања млађе популације тек ће се видети.

Притисак на српски здравствени систем на почетку 2021. године је мањи.

Али сваког тренутка вреба нови проблем.

Нови сој корона вируса, који се појавио и већ месец  дана држи закључану Велику Британију, регистрован је у 37 земаља.

Професор Ђурђевић наводи да га за сада нема у Србији, али да је питање тренутка када ће бити регистрован.

О њему се зна да се муњевито шири, али нема података да ли је фаталнији од ранијег соја.

Док се увећава број земаља које га региструју, све је дужи и списак држава које почињу имунизацију, као једину наду у почетак краја корона вируса.

Крагујевчанима који су недавно прележали корона вирус, али и онима који нису имали искуства са тешком и непредвидивом болешћу се препоручује вакцинација.

У ред за заштиту стижу здравствени радници.

Ковид болница у Крагујевцу добила је донацију вредну 7.000 евра, како би лекарима и медицинском особљу био олакшан рад у борби против короне.

Помоћ садржи већу количину хируршких маски за лице, заштитне рукавице, лекове и прибор за одржавање хигијене, које је на позив принцезе Катарине Карађорђевић и Фондације „Ана и Владе Дивац“ донирала Анка Ерне из Америке.

Принцеза Катарина изразила је захвалност донаторки и истакла да је у времену када се лекари, медицинске сестре и медицинско особље херојски боре против корона вируса, веома важно да имају све што им је неопходно за рад.

Ана Дивац је у име фондације „Ана и Владе Дивац“ поручила је да је допринос наших људи из дијаспоре немерљив од самог почетка пандемије и захвалила се свима који несебично помажу у борби против вируса.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *