За енергетску санацију у Крагујевцу укупно 10 милиона динара

Град Краљево данас је био домаћин великог скупа, а у град на Ибру дошли су представници 67 локалних самоуправа који су потписали уговор о суфинансирању програма мера о енергетској ефикасности међу којима се нашао и град Крагујевац.

Министарство рударства и енергетике је за ове намене издвојило милијарду динара.

Уговоре је представницима градова и општина уручила потпредеседница Владе Републике Србије и министарка Рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Национална стратегија државе је да од севера до југа земље унапреди енергетску ефикасност и смањи потрошњу енергије, истакла је подпредседница Владе Србије и министарка Енергетике и рударства Зорана Михајловић која је додала да је држава за ове намене издвојила милијарду динара.

Новац који је опредељен за 67 локалних самоуправа у Србији биће намењен за замену столарије, уградњу котлова или за изолацију објеката.

План је да се динамика радова у сарадњи са компанијама које ће извести овај обиман и комплексан посао обави што пре како би се остварила уштеда енергије већ почетком нове грејне сезоне.

На овај начин јача се и развој малих и средњих предузећа, нагласила је Михајловић.

Град Крагујевац је међу градовима Србије који ће из државне касе добити 5 милиона динара за реализацију пројекта енергетске ефикасности.

Осим ових средства за исти пројекат из градске касе опредељено је још 5 милиона динара за замену столарије, изолацију објеката и замену котлова.

Међу 67 локалних самоуправа које ће добити средства у износу од 9 милиона динара за унапређење енергетске ефикасности је и град Ниш.

Градски енергетски менаџер Ана Радојевић истакла је да грађани који желе да остваре 50 одсто средства за унапређење енергетске ефикасности морају да испуне одређене услове али и да издвоје још 50 одсто новца који је потребан за извођење радова из сопствених прихода.

Представнике градова и општина који су дошли на потписивање уговора о енергетској ефикасности поздравио је и амбасадор Швајцарске која је скоро три деценије партнер Србије у промоцији економског развоја, запошљавања и реализацији пројеката који се односе на климатске промене у бројним локалним самоуправама у земљи.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић. 

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *