За Крагујевац преко 4 милијарде динара у 2020. години

Влада Републике Србије утврдила је предлог буџета за наредну годину и док се не усвоји у Скупштини Србије, држава се још увек финансира по основу средстава из другог ребаланса буџета за 2020. годину.

Тим ребалансом је утврђен дефицит од 8,75 одсто и негативна стопа раста од један одсто.

Ребаланс је обухватио све капиталне инвестиције, планирану помоћ и подршку здравственом сектору.

Иако је био неминован због пандемије коронавируса, није угрозио висину трансферних средстава према локалним самоуправама, односно граду Крагујевцу, оценио је чалн Градског већа за финансије Ненад Станишић.

Први ребаланс републичког буџета усвојен је у априлу ове године када је због пандемије коронавируса дефицит значајно повећан са планираних 0,2 посто на 7.

Шест месеци касније уследио је други ребаланс у државној каси.

Дефицит се зуставио на 8,7 посто бруто домаћег производа Републике Србије.

Како ће се недостатак новца одразити на градове?

Капитални пројекти у Крагујевцу нису угрожени.

До 20. децембра град Крагујевац треба да припреми за скупштинско заседање предлог буџета за 2021. годину.

Због неизвесне епидемиолошке ситуације ни планирана средства не смеју да буду нереална, па је према првим најавама за наредну годину буџет планиран на 9 милијарди динара, што је за 12 посто више од ребаланса, а опет значајно мање од цифре којом је почела буџетска година.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *