Старо село Ердеч у „Шумадијском прагу“

Старо село Ердеч које се налази на обронцима Гледићких плaнина настало је 1770. године.

Кроз село протиче речица Ердечица која је једна од притока Грошничке реке.

Ретки су староседеоци који данас живе у овом селу.

У време развоја града Крагујевца, седамдесетих година прошлог века настало је ново насеље које је задржало име села Ердеч у коме данас живи више од шест хиљада становника.

У емисији „Шумадијски праг“, која је на нашем програму недељом после вести у подне, говоримо о животу људи у Старом селу Ердеч, али и о Новом насељу.

Старо село Ердеч из године у годину има све мањи број становника, а житељи овог краја су углавном времешни људи.

Село је окружено листопадним шумама, а сеоски крајолик пресеца ток реке Ердечице која је једна од притока Грошничке реке.

Животна свакодневица ретких становника који су, углавном, људи трећег животног доба, усмерена је на пољопривредне послове, углавном сточарство.

Грађани кажу да је средина у којој живе чиста јер нема загађивача, али се живот у њиховом селу много изменио у односу на раније када је у свакој кући у Старом селу живело и по неколико чланова.

Седамедесетих година са интензивним развојем града Крагујевца када је фабрика аутомобила „Заводи црвена застава“ радила у пуном јеку насеље се ширило, па је настало и ново насеље Ердеч.

Услед великог миграционог кретања, у Ердеч је досељен велики број становника, углавном са подручја Косова и Метохије и из Пештерске области.

Данас у Ердечу живи око шест хиљада становника.

Насеље на рубном делу града Крагујевца има осморазредну школу „Доситеј Обрадовић“, новоизграђену цркву, пошту, амбуланту.

Становници Ердеча свим срцем бодре фудбалски клуб „Братство“, а у локалној самоуправи обећавају да ће у наредном периоду обновити сеоско фудбалско игралиште које је, услед дугогодишње запуштености, у веома лошем стању.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.