За пројекат запошљавања младих издвојено 1.800.000 динара

Министарство омладине и спорта определило је више од милион и осамсто хиљада динара за пројекат „Нови послови за младе у Крагујевцу“ који ће се односити на три циљне групе и обухватиће незапослене Крагујевчане који имају од 18 до 35 година.

Овај пројекат је само један у низу активности које локална самоуправа спроводи, у циљу побољшања економског, социјалног и друштвеног положаја младих и незапослених грађане.

Према подацима крагујевачке филијале Националне службе за запошљавање, на евиденцији која је ажурирана 2018. године било је 17 хиљада 870 незапослених младих људи.

Око 25 посто су особе до 29 година, којих у Крагујевцу има око три и по хиљаде, а највећи проценат чине млади који имају средњошколско образовање – 41 одсто.

Незапослени у Крагујевцу са факултетским дипломама је 28 посто, а они који немају никаво образовање чине 17процената од укупног броја незапослених младих.

Едукације и проналажење посла, развијање сопственог бизниса, спречавање одлива младих у иностранство, низ повољности приликом запошљавања требало би да дају резултате који воде ка бољем економском, социјалном и друштвеном статусу младих.

Пројекат „Нови послови за младе у Крагујевцу“ који финасира Министарство омладине и спорта обухватиће три циљне групе.

У првој ће се наћи незапослени Крагујевчани, од 18 до 30 година, који имају најмање трећи степен стручне спреме у области угоститељства, металских занимања или смерова ИТ технологије.

У другој групи су они који живе у руралном подручју и имају од 18 до 35 година, а који ће посао пронаћи у бављењу пчеларством.

Добиће две кошнице и потребну опрему а производе ће моћи да пласирају и у иностранству.

Трећу групу представљају Крагујевчани који су завршили средњу школу.

Пројектом је предвиђено да они посете државна и приватна предузећа, како би стекли увид у начин рада и пословања.

У првој групи планирано је радно ангажовање 20 незапослених, у другој њих 40, а трећа група младих је најбројнија и обухватиће 140 младих.

Према речима надлежних, реализација овог програма требало би да отпочне што пре, а први резултати оваквог буџетирања из Министарства омладине и спорта усмерени ка граду Крагујевцу биће видљиви почетком наредне године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *