Захвалност за дугогодишњи уметнички и педагошки рад

Свечаност поводом обележавања јубиларног 70. рођендана проф. др Радомира Томића, одржана је у Књажевско-српском театру, у знак захвалности за дугогодишњи уметнички и педагошки рад.

Пројекат је реализовао Филолошко-уметнички факултет, а подржали су га град Крагујевац и СОКОЈ из Фонда за културна давања.

У оквиру пројекта Радомир Томић – парадигма културног живота Србије: извођачко-уметнички, образовни и педагошки залог за будућност, Филолошко-уметнички факултет организовао је  свечаност са циљем да се широј јавности укаже на значај рада професора Томића.

Представљен је зборник радова професорових колега и пријатеља, приказан документарни видео-снимак о професору Радомиру Томићу и премијерно изведен концерт за хармонику и гудачки оркестар „Конак” композитора Светислава Божића специјално написан за ову прилику.

Концерт је извео реномирани акордеониста Владимир Благојевић и Градски камерни оркестар „Шлезингер”, под диригентском палицом Ивана Марковића.

Рад професора Радомира Томића простире се на свим континентима.

Професори, ђаци и колеге професора Томића желели су да укажу на чињеницу каква је личност стасавала у Крагујевцу, али и какав је печат оставио у богатој каријери.

Професор Томић је дипломирао на Руској музичкој академији Гњесини у Москви 1979. Годину дана касније почи ње да ради као професор хармонике у Музичкој школи Др Милоје Милојевић, а 1992. године постаје и директор школе.

Године 1998. покреће студијски програм хармонике и постаје универзитетски професор.

Добитник је великог броја признања и награда у својој струци Лауреат је најпрестижнијег Међународног такмичења за хармонику у Клингенталу.

Његови ученици и студенти су освојили више од 300 награда на најзначајнијим такмичењима.

Порфесор Томић је аутор Наставног плана и програма за основне и магистарске студије хармонике на факултетима у Крагујевцу, Сарајеву и Београду.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Захвалност за дугогодишњи уметнички и педагошки рад”

  1. Divan covak, umetnik, direktor… Ako je nako zasluzio ovako nesto, to je svakako Radomir Tomic. Bravo za divne, mlade umetnike koji su sve organizovali!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *