Закон о јавним набавкама из јула 2020. донео значајне новине

Закон о јавним набавкама који је ступио на снагу у јулу ове године донео је низ значајних новина, а једна од њих је: електронско подношење понуда, које је у време пандемије корона вируса умногоме олакшало, али и убрзало процес спровођења.

Посебна предност је и та што су на тај начи и здравствено заштићене странке у поступку, објаснила је за РТК Јована Предојевић секретар Удружења Понуђачи Србије које је недавно објавило низ препорука за унапређење конкуренције.

Препоруке су део пројекта који финансира Европска Унија, а подржава Град.

Град Крагујевац подржава Удружење Понуђачи Србије у спровођењу програмских активности за унапређење система јавних набавки како на локалном, тако и на државном нивоу.

Јавне набавке су познате српкој економији и њеним учесницима.

Типичан административни посао, како се испоставило појава корона вируса није угрозила.

Јавне набавке су значајан сегмент функционисања привреде и на њих се годишње потроши више од 440 милијарди динара.

Слаба конкуренција у процесу јавних набавки у Србији је препозната као слаба карика на путу ка Европској унији.

Јавне набавке чине 8 посто бруто домаћег производа, а с обзиром на чињеницу  да је то новац свих грађана Србије, од пресудног је значаја да се ова систем јавних набавки унапреди.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *