Замена котлова у Енергетици изузетно значајна инвестиција за Крагујевац

Крагујевац ће бити први град у Србији где ће бити угашене котларнице на мазут и угаљ, а уместо тога биће прикључен гас што ће значајно смањити загађење ваздуха, изјавила је премијерка Србије, Ана Брнабић.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић подсећа да је реч о изузетно значајној инвестицији јер ће се заменом шест котолова, који ће током грејне сезоне уместо угља користити гас, за 70 процената смањити аерозагађење, као и проблем одлагања пепела, а очекује се и квалитетније грејање за више од 20 хиљада коринсика који су приључени на систем даљинског грејања.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је најавила да се већ до краја године планира да у неким од најзагађенијих градова Србије буду замењени системи за централно грејање, односно да котларнице са мазута и угља пређу на гас.

Рок за завршетак радова је почетак нове грејне сезоне.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић подсећа да је пројекат готов, средства обезбеђена, формирана је Радна група, а рок за завршетак радова је почетак нове грејне сезоне.

Супституција котолова и прелазак са угља на гас коштаће око 12,5 милиона евра, а према ранијим најавама, тендер би требало да буде објављен у априлу.

Крагујевачка Енергетика је, поред топлана у Бору и Крушевцу, једно од три велика постројења за производњу топлотне енeргије у Србији које још увек користи угаљ као главно гориво.

Припремила новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Замена котлова у Енергетици изузетно значајна инвестиција за Крагујевац”

  1. Odluka je pala.Kragujevčani će dobiti čistiji vazduh ali šta će izgubiti:radna mestai to ne samo u Energetici već i u rudnicima,transportnim firmama u metalskim firmama vezanim za energetiku,grejanje će poskupeti( jer je gas skuplji energent od uglja-Kragujevac je nekad u bivšoj Jugi imao najjeftinije grejanje)Gas je uvozno gorivo i postoji i bezbednosni rizik i valutni rizik.Tehnologija gasnih toplana je jednostavnija i gubitak kadrova je skoro nepovratan.Zašto se u Kragujevcu suprotno radi od Beograda gde se vrši obrnuta zamena gasnih toplana sa grejanjem iz TENT-a?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *