Запослени у ЗЗЗЗР не треба да страхују за своја радна места

Директор „Застава“ завода за здравствену заштиту радника Антонио Димитровиски изјавио је да се принудна ликвидација неће одразити на пружање здравствене услуге пацијентима, а да запослени у Заводу не треба да страхују за своја радна места.

Он је додао да му је градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао да има обећање министра здравља да ће бити основана нова здравствена установа тог типа. За настале пропусте, тврди, одговорна је бивша директорка и рачуноводствена служба, јер нису подносили финаснијске извештаје Агенцији за привредне регистре за 2015., 2016. и 2017. годину.

Колизија Закона, правна празнина и нечињење рачуноводствене службе и претходне директорке условили су, по мишљењу Димитровског, да се „Застава“ завод за здравствену заштиту радника нађе у поступку принудне ликивидације.

О пропуштеном року од 90 дана за достављање финансијских извештаја, што је његова одговорност, тврди, није имао никакву информацију, уз напомену да је на место првог човека бивше Медицине рада дошао како би Завод, уз помоћ локалне самоуправе „очистио“ од дугова и вратио му реноме који је накада имао, а не да би се бавио административно рачуноводственим пословима.

Директор Завода каже да разуме забринутост запослених и синдиката, али да је спорно то што је целокупна ситуација добила и политичку конотацију.

Најбитније је, наглашава Димитровски, да 35 хиљада пацијената не осети промену у пружању здравствене услугуе и да нико од запослених не изгуби посао.

Руководство Завода већ је уложило жалбу, а на иницијативу градоначелника Крагујевца Радомира Николића, одржано је и неколико састанака у ресорном министарству, како би се пронашло најбоље решење.

Први човек Завода инсистира да се оснује нова здравствена установа-ново правно лице, за шта, каже, имају обећање министра здравља.

Због новонастале ситуације град Крагујевац је по хитном поступку ушао у ребаланс буџета, како би се обезбедио новац за повезивање радног стажа запосленима и измирења обавеза у износу од 100 милиона динара.

“Оснивањем новог правног лица за запослене и пацијенте се ништа не би променило, сем назива. Коначну долуку даће министар здравља, док ће о томе које крив одлучити суд“, поручује Димитровски.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.