Сећања на страдале Словаке у Првом светском рату

На Становљанском пољу, у Меморијалном комплексу Шумарице, обележен је Дан страдања храбрих словачких војника 71. тренчинског пешадијског пука у Првом светском рату.

Иако је прошла сто једна година од стрељања словачких војника, сећање на овај немили догађај не бледи.

Војници, њих 44-оро, положили су своје животе, а страдали су одбијајући да пуцају у братски српски народ по налогу аустроугарске војске.

Град Крагујевац предано чува успомену на овај догађај, а у знак сећања, сваке године Словачко гробље у Крагујевцу традиционално посећују представници министарстава, амбасаде Словачке, представници удружења грађана и СУБНОР.

Уз интонирање словачке и српске химне венце крај Споменика словачким побуњеницима положили су представници Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, града Крагујевца, амбасаде Словачке, СУБНОР-а и Месне заједнице Багремар.

Храбри словачки војници 71. пешадијског тренчинског пука оставили су своје животе у вихору Првог светског рата као војници непријатељске аустроугарске војске одбијајући да пуцају у Србе.

Словачки војници представљају симбол отпора, а њихов херојски страдалачки чин вредност је која и после више од једног века може да буде темељ поштења, честитости и храбрости будућим генерацијама.

Амбасадорка Републике Словачке Дагмар Репчикова исказала је велику захвалност граду Крагујевцу који се у дугом временском периоду од 101 године стара о споменику и гробљу словачких војника.

Амбасадорка је, приликом посете Крагујевцу, најавила реализацију програма који спроводи Влада Репубилике Словачке, а који се односи на садњу дрвећа липе које је симбол словенских народа.

Једно од стабала биће посађено 21. октобра, када се у Крагујевцу обележава Дан сећања на страдало становништво у Другом светском рату.

Представници Министарстава и Амбасаде Словачке приликом посете крагујевачким Шумарицама обишли су и споменик „Петом три“ крај кога су положили венце.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Сећања на страдале Словаке у Првом светском рату”

  1. Odrastao sam pored ovog groblja. Sada se tu, na 20 metara od groblja, grade nekakve kuće i kafane. Sramota i nepoštovanje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *