Заседао Окружни штаб за ванредне ситуације

Заштита здравља људи и животиња и исправност воде и ваздуха, биле су главне теме друге седнице Окружног штаба за ванредне ситуације Шумадијског управног округа.

На састанку се разговарало и о стању водоснабдевања и мерама превенције шумских и пожара на отвореном током летње сезоне.

Анализе које обавља Институт за јавно здравље Крагујевац показују да је вода за пиће на територији Шумадијског округа, уз блага иступања у Рачи, Лапову и Книћу, безбедна и хигијенски исправна.

То не важи за јавне чесме и бунаре где је забележена висока неисправност.

Од 60 до 70 процената узорака је бактериолошки неисправно, па се апелује на грађане да не користе ову воду за пиће.

Код анализе хране и намирница неисправност је око 3,5 процената, док је дечија храна потпуно безбедна пошто међу 2.800 узорака није било неисправних.

Анализе ваздуха на 9 локација у Крагујевцу показују повишену загађеност у насељу Пивара, код аутобуске станице и Основне школе „Мирко Јовановић“.

Очекује се да ће преласком на котлове на гас у Енергетици овај проблем ускоро бити решен.

На другој редовној седници Окружног штаба за ванредне ситуације, између осталог, анализирано је стање склоништа и урађених и усвојених процена ризика од катастрофа јединица локалних самоуправа Шумадијског управног округа.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *