Завичај у срцу – Срби из Хрватске

Гости Крагујевца и ове године били су представници Сплитско-далматинске и Шибенско-книнске жупаније, чланови културно-уметничког друштва из Сплита и Кистања, као и представници Удружења Срба из Хрватске „Никола Тесла“.

За госте из Хрватске и њихове крагујевачке домаћине у згради управе Града приређен је пријем.

У организацији Удружења Срба из Хрватске “Никола Тесла”, Крагујевац је и ове године угостио пријатеље из Сплита и Хрватске.

Тим поводом у Свечаном салону зграде Градске управе, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу Александар Штајн организовао је пријем за чланове Удружења и представнике градова Сплит и Кистање.

Пријему је присуствовала и Јасмина Предојевић Симовић, помоћник градоначелника за одрживи и равномерни развој града.

Неки од гостију из Хрватске у Крагујевцу бораве после више од три деценије, и сећају се времена када су Крагујевац и Сплит били градови пријатељи и успешно сарађивали на пољу привреде.

У Сплиту живи преко 2,5 хиљаде припадника српске националне мањине.

Град Сплит и његови представници труде се да очувају различитости мањина и у уметничком, културном, државном и језичком смилу.

Представници два града овог пута разговарали су о успостављању привредне, културне сарадње, као и сардање у области туризма.

“Завичају у срцу те носим” је концерт песама и игара из Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Босанске Крајине и Шумадије који је у организацији Удружења Срба из Хрватске “Никола Тесла” и подршку града Крагујевца одржан на сцени Књажевско српског театра.

Извештава новинарка РТК Зорица Ранковић Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *