Жива библиотекa – против предрасуда и стереотипа

У Народној библиотеци “Вук Караџић“ у Крагујевцу, Канцеларија за младе града Крагујевца и омладина ЈАЗАС-а, организовали су “Живу библиотеку“.

Жива библиотека је концепт чији је циљ промовисање људских права и равноправности, а пре свега борба против предрасуда и стереотипа према одређеним групацијама људи.

У живој библиотеци, “књиге“ су људи који су често мета дискриминације у друштву. Функционише тако што читаоци позајмљују “књигу“ на пола сата, и у односу на праве, књиге у живој библиотеци причају, а читаоци могу да постављају питања и уђу у дијалог.

У Крагујевцу је данас било седам “живих књига“: жртва породичног насиља, слабовида особа, особа са хендикепом, ХИВ позитивна особа, особа која је преживела рак, хранитељка/усвојитељка и самохрана мајка.

Крагујевац је велики и модеран град у коме нема места за ксенофобију и дискриминацију, поручио је Стефан Никезић помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи, посетиоцима „Живе библиотеке“ и том приликом изразио захвалност учесницима што су пружили прилику свима који то желе да чују њихове приче, поставе питања и тако разруше неке од предрасуда уколико су их имали.

Ово је прва Жива библиотека у Крагујевцу оваквог типа, јер пре неколико година организована је са ЛГБТ особама и обрађивана је само једна тематика.

На овакав начин пружа се могућност младима и грађанима да разговарају са људима који су нарочито дискриминисани и да изаберу тему која им је занимљива.

Често се дешава да до дискриминације одређених група људи долази из незнања и страха, и због тога одбијамо особе од себе којима је највише потребна подршка и разговор.

Од учесника живе библиотеке у Крагујевцу, ми можемо да сазнамо како они живе данас, са којим се проблемима и изазовима суочавају, а са друге стране можемо да чујемо како су успели да се изборе и одакле им храброст да причају о томе шта им се десило, рекла је Јелена Милановић из омладине ЈАЗАС-а.

Концепт “Живе библиотеке“ осмишљен је у Данској 2000.године, а у Србији је први пут организован 2012. године.

“Жива библиотека“ у Крагујевцу, организована је оквиру пројекта “Укључивање уживо“ Београдског центра за људска права, који је финансијски подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Извор: www.kragujevac.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *