Завршен 13. међународни фестивал камерних хорова

У Крагујевцу је синоћ завршен 13. међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала.

Шест хорова, из исто толико земаља наступило је у предходних пет дана.

На завршном концерту у Другој крагујевачкој гимназији, публици су представљена најбоља извођења из програма хорова, по оцени стручног жирија.

Апсолутни победник и добитник Гранд при награде фестивала је московски камерни хор Мартакорд.

На Фестивалу који се од 1995. године одржава бијенално наступили су хорови из Турске, Бугарске, Северне Македоније, Русије, Мађарске и Србије.

Организација 13. међународног фестивала, према речима уметничког директора Милоја Николића, захтевала је пуно енергије и стрпљења.

Након пет фестивалских дана, у пријатељској атмосфери, сумирани су утисци.

Победник 13. међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала, московски камерни хор Мартакорд, бирао се на основу два критеријума, програмског концепта и квалитета извођења.

У циљу неговања племенитог хорског звука у различитим стиловима хорског певања, стимулисања развоја камерних хорова и вокалних ансамбала, међусобне сарадње, подстицаја композиторима за писање нових дела и богаћења музичког живота земље, Фестивал је основан на иницијативу града Крагујевца и Академског камерног хора Лицеум, чији је концепт поставио проф. Милоје Николић.

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и града Крагујевца, Фестивал је организовао Музички центар.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *