Због чега је важно подстицајно родитељство?

Крагујевац је једна од 34 локалне самоуправе у Србији у којима се реализује пројекат „Подстицајно родитељство“.

У пројекту учествују практичари из образовног и система здравствене и социјалне заштите, а у циљу постизања бољих резултата дошло се на идеју о његовом проширењу и на актере из локалних заједница.

Тим поводом, у Медицинској школи са домом ученима „Сестре Нинковић“, одржан је састанак на коме је представљен концепт „Разиграних заједница“.

Циљ пројекта је подизање свести о значају подстицајног родитељства кроз игру.

Кроз обуку практичара из образовног и система здравствене и социјалне заштите, креирана је група људи који у свом свакодневном раду подстичу родитеље да кроз игру буду бољи и створе средину у којој дете може да учи, истражује и развија се на најбољи начин.

Подстицајне поруке родитељима требало би да буду истакнуте на свим местима на којима проводе време са децом.   

У пројекту учествују и предшколске установе из Крагујевца, из којих је велики број практичара похађао различите обуке.

Знања стечена том приликом успешно примењују у свакодневном раду у оквиру сарадње са породицом.

Пројекат је креиран на темељима научних истраживања која се тичу раног детињства и указују на значај квалитетне подстицајне бриге о детету.

Наука указује на то да је игра најприроднији начин на који дете сазнаје о себи и свету око себе и као таква подстиче целокупан развој детета.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *