Због неправилне исхране свако седмо дете у Србији гојазно

Правилна и здрава исхрана од кључног је значаја за школарце, а посебно за најмлађе основце чије се тело непрестано развија.

Савремени темпо живота наметнуо је школарцима и лоше навике у исхрани, па је неопходно стално подсећати на здраве оброке.

У Основној школи „Милутин и Драгиња Тодоровић“ кажу да упркос актуелном тренду, свакодневно припремају оброке за малишане који похађају целодневну наставу и ужину за старије разреде.

Храна коју деца основношколског и средњошколског узраста конзумирају представља „гориво“ за њихово тело, које је у том сегменту живота изложено великом броју активности.

Зато је важна брига о избору и начину уношења намирница које су пуне витамина, минерала и хранљивих влакана.

Малишани из ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ која похађају целодневну наставу, имају три оброка дневно који подразумевају доручак, ужину и ручак.

Ученици тврде да им је храна у школи укусна и да је радо конзумирају.

У кухињи ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић” свакодневно се припрема разноврсна и квалитетна храна.

Већина деце је препуштена сама себи и лошим навикама у исхрани, па се најчешће на школским одморима конзумирају брзи оброци – хамбургери, пецива и газирана пића.

Последица је, истичу нутриционисти, да је свако седмо дете у Србији гојазно.

Едукација о активном животу и правилној исхрани у раном периоду омогућава ученицима да на време схвате концепте здравих стилова живота.

Неопходне савете и предлоге јеловника родитељи могу добити од нутриционисте крагујевачког Дома здравља, који се налази у Здравственој станици број пет, у Ердоглији.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *