Због пандемије код деце се појавила анксиозност

После девет месеци живота са корона вирусом примећују се први резултати пажљиве опсервације – како је целокупна стуација утицала на децу, односно млађе школске узрасте?

Испоставило се да у почетку на пандемију нису обраћали пажњу, доживели су је као губитак наставе и распуст, да би се после девет месеци појавили проблеми са којима се боре три стране.

То су сами малишани, њихови родитељи и наставници који су у великом проблему.

Иако је у току зимски распуст, стручњаци саветују да са почетком другог полугодишта сви уложе напоре и помогну деци јер се уочавају промене у њиховом одрастању које сада прати страх.

Најмлађима је најтеже пала изолованост, одвајање од вршњака, па је тако, кажу педијатри, примећено да већ испољавају нелагоду према школским обавезама и учење прати неизвесност и нервоза која се прелива на целу породицу.

После свих прилагођавања новим форматима наставе, ношењу маске и завршене како – тако прошле школске године, па почетку нове која се убрзо преселила  у телевизијске учионице у кући, испоставило се да је корона вирус невидљиво утицао да се деца постану узнемирена.

Не могу да схвате на прави начин велике промене.

Период основно школског образовања је специфичан јер се у то доба гради самопоуздање, међутим код садашње генерације деце оно је увелико пољуљано.

Одрасли могу да буду у сложеној ситуацији, али нема оправдања уколико не помогну  деци да превазиђу стрес који проживљавају, а не умеју да објасне.

Ланац образовања од пролећа има три стране, и све три су под јаким стресом.

Децу која су од почетног ентузијазма због превеликог обима градива и задатака на више платформи изгубила интересовање за учење, наставнике који не могу да објасне у непосредном контакту деци шта им није јасно, као и родитеље који су код куће постали учитељи, што је за све три стране неприродна ситуација.

У њој је ипак дете најосетљивије.

Доктори родитељима препоручују сада велико стрпљење и што више пажње да усмере на малишане, јер је потврђено да из кризних времена најбоље напредују деца коју су родитељи или баке и деке стимулисали кроз дуге разговоре.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *