Због појаве афричке свињске куге, Шумадијски сајам пољопривреде без изложбе свиња

У 1860 газдинстава на територији 45 општина у 15 управних округа потврђено је 2236 случајева свињске куге код домаћих свиња, подаци су Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња.

Карантин од 45 дана ускоро истиче, па ће, уколико не буде нових случајева, афричка куга свиња бити одјављена.

На основу спроведеног надзора и дијагностичких испитивања на афричку кугу свиња, а у складу са законским прописима, стекли су се услови да се болест одјави на подручју 10 општина и 28 жаришта.

У наредном периоду, у читав процес укључиће се инспекција заштите животне средине.

Због појаве афричке куге свиња, ове године, на Шумадијском сајму пољопривреде изостаће изложба свиња.

Шумадија сајам је затворена зона, јер постоје безбедносне баријере, али ипак треба водити рачуна о превентивним мерама са којима су сточари упознати од стране управе за ветерину и струке.

Сточари би требало да схвате озбиљност ове ситуације и да на своја газдинства или фарме не пуштају оне који нису спровели неопходне мере.

Поред тога што је афричка куга свиња болест домаћих свиња, она је, пре свега, везана и за дивље свиње, које такође могу бити узрочници даљег преноса, па се превентивне мере односе и на ловце.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *