Због повреда на раду годишње настрада око 50 људи

Сваке године у Србији због повреда на раду живот изгуби око 50 радника, док око хиљаду доживи тешке повреде.

У сусрет Међународном дану безбедности и заштите на раду, 28. априлу, Савез самосталних синдиката Србије организовао је акцију у Крагујевцу како би грађанима указао на овај проблем.

Сваке године у Србији се забележи око хиљаду тешких повреда на раду, док око 50 радника изгуби живот.

Највише су угрожени запослени у грађевинском сектору и прерађивачкој индустрији.

Најчешћи узроци су необучени радници и непоштовање прописа од стране послодаваца за које казне морају бити оштрије, кажу представници Савеза самосталних синдиката Србије.

У оквиру кампање, која се спроводи у више градова у Србији, представници Савеза самосталних синдиката Србије посетили су Крагујевац где се годишње на раду теже повреди око 50 радника.

Занимљиво је да се у Шумадији велики број повреда забележи у трговинској делатности.

У Савезу самосталних синдиката Србије сматрају да је пандемија коронавируса актуелизовала значај здравља и заштите на раду.

Они ће се залагати да се кодвид-19 прогласи професионалном болешћу имајући у виду велики број заражених и премунулих особа првенствено у здравственом сектору.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *