Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација

Поводом Националног дана без дуванског дима, који се сваке године обележава 31. јануара, Институт за јавно здравље Крагујевац, организовао је превентивну кампању Дан отворених врата.

Током добровљног тестирања, код пушача се утврђује на ком су степену никотинске зависности.

Дувански дим сваке године убије шест милиона људи, а повећава ризик за настанак болести срца, инфаркта, можданог удара, обољења дисајних путева, рака плућа и других малигних обољења.

Институт за јавно здравље Крагујевац, сваке године, уочи 31. јануара, отвори врата Саветовалишта за одвикавање од пушења са циљем да пушачи сазнају на ком су степену никотинске зависности и сходно томе почну са одвикавањем.

Поражавајућа је чињеница да се само 12 одсто домаћинства у Србији изјашњава да живи без дуванског дима. По подацима Института за јавно здравље, ситуација у Крагујевцу није толико лоша.

Овогодишњи слоган Националног дана без дуванског дима је „Живот без дувана-за бољу будућност нових генерација“.

Крагујевачки Институт за јавно здравље настоји да, сваке године, низом активности, обележи овај датум, са намером да се утиче на свест пушача о штетном дејству приликом конзумирања дувана.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *