„Златна диплома“ за крагујевачку професорку

Једној од првих жена професора данашњег Факултета инжењерских наука, Даници Јосифовић, дипломацу некадашњег одељења Машинског факултета београдског Универзитета у Крагујевцу, уручена је „Златна диплома“.

Признање које је крунисало 50-огодишњи период откако је стекла високо образовање потврда је рада ове крагујевачке професорке испред чије катедре је прошло више од 4 хиљаде студената током четрдесет година.

Професорка геометрије, испитивања машинских конструкција и техничког цртања Машинског факултета, Даница Тодоровић Јосифовић цео живот посветила је науци.

После завршене Прве гимназије, високо образовање стицала је на тада новотвореном одељењу Машинског факултета београдског универтитета у Крагујевцу.

Та генерација студената из 60–тих година пресудно је утицала не само на лични и професонални развој, већ и изградњу своје средине.

Њене студије долазиле су у тренутку када је за тадашњу Југославију, а самим тим и Крагујевац стигло време замаха у развоју целокупне идустрије. Заједно су сазревали: Машински факултет, Застава, прве генерације студената, међу њима и Даница.

Амбициозна, млада дипломка Даница Јосифовић наставила је стручно усавршавање, магистрат, докторат, али и заснивање породице у свом граду – пут који је одабрала и остварила.

Прва жена професор и то у науци која је до 20 века била најчешће предодређена за мушкарце, и током педагошке каријере наставила је да учи, сазнаје, открива.

Била је на стручном усавршавању у Ахену, Дрездену, Берлину где се затекла у време пада зида и бурних политичких догађаја.

Често је посећивала службено гиганте, потут Ферарија, Пежоа, Поршеа, а лабораторије Боша и Мерцедесове хале оставиле су је без даха.

Заљубљеник у аутомобиле пратила је и трке Формуле 1, тачније гледала је са трибине када је Ники Лауда доживео несрећу.

Предавала је не само Крагујевчанима, већ и у Шведској, као гостујући професор.

Њена интересовања била су усмерена на зупчанике са којима се, како каже, дружила целог живота и здушно помагала и крагујевачкој Застави, као и њене колеге инжењери.

Златна диплома коју београдски Универзитет додељује својим успешним академцима несвакидашња је привилегија.

Данас пензионерка, Даница радо прати развој свог факултета чије је прве индексе својеручно испуњавала.

И поред свих традиционалних образаца, успела је да оствари завидну каријеру, и додаје да је велику подршку у Југославији друштво пружало женама, што је Даница Јосифовић и доказала.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *