Змајева награда Владимиру Јагличићу

Матица Српска доделила је Змајеву награду крагујевачком књижевнику Владимиру Јагличићу за збирку песама „Предграђе хоризонта“.

Ова престижна књижевна награда биће уручена 16. фебруара у Матици Српској у Новом Саду. Јагличић се недавно вратио из Москве а у главном граду Руске федерације добио је награду Савеза писаца Русије за поезију на руском језику.

Змајева награда установљена је 1953. године у знак сећања на великана српског песништва Јована Јовановића Змаја а поводом 120 година од његовог рођења.

Међу лауреатима нашла су се звучна имена српског и југословенског песништва Васко Попа, Десанка Максимовић, Оскар Давичо, Скендер Куленовић, Матија Бећковић и многи други а ове године награду ће по први пут добити и један крагујевчанин Владимир Јагличић.

Јагличић је објавио преко 20 збирки песама а љубитељи писане речи памте га и по романима Старац са Пиваре, Холендери, Месојеђе, Светлости очију.

Уредио је и антологије песама Када будем трава, Певачи уснуле прстонице и Срце земље.

Змајева награда која ће Јагличићу биту уручена 16. фебруара у Матици српској остаће само једна у низу које је добио.

Награда Милош Црњански, Бранко Миљковић, Златно перо Русије, Свети Сава, Ђурђевданска и Октобарска награда града Крагујевца само су неке од бројних награда које је Јагличић добио за књижевни рад.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *