Жучна расправа па коктел

Одборниици Скупштине града Крагујевца усвојили су на данашњој седници предлоге аката из области просторног и урбанистичког планирања, измене Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе, као и Предлог одлуке о покретању ликвидације Градске стамбене агенције.

То су, уједно, и тачке о којима су одборници најдуже полемисали, укључујући и ону у оквиру које су разматрани планови и програми пословања јавних и јавно-комуналних предузећа.

На последњој седници градског парламента у овој календарској години било је и непримереног обраћања бившег градоначелника садашњем.

Након потврђивања мандата одборници Нини Виторовић, са изборне листе „Верољуб Верко Стевановић – Заједно за Крагујевац (Демократска странка, ЗЗШ) и полагања заклетве, отворена је расправа о предлозима аката из области просторног и урбанистичког планирања.

У оквиру ове тачке дневног реда разматран је Предлог Плана детаљне регулације Радна зона Собовица 1 и предлози одлука о изради планова детаљне регулације Комплекса Војно-техничког завода и дела насеља Денино брдо, односно локације на којој ће бити изграђени станови из програма државне станоградње.

За опозиционе одборнике, како су навели, апсурдно је да град промовише социјалну изградњу иза које стоји држава, док са друге стране покреће поступак ликвидације Градске стамбене агенције, која се, иначе, бави том врстом посла.

Ова тема инцирала је непримерену комуникацију између бившег и садашњег градоначелника. Након тврдњи Верољуба Стевановића да је Градска стамбена агенција одлично радила и да је у пероду од 2004. до 2014. године изградила више од 700 станова, укључујучи и станове за младе научнике, Радомир Николић је изнео податке о ненаменском трошењу новца које је граду, као депозит за парцелу на којој се данас налазе ови станови, 2007. године уплатио тада најповољнији понуђач, фирма „Ју брокер груп“ из Београда, са којом уговор никада није потписан.

Опозициони одборници такође су критиковали и измену Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе у 2017. години, твредћи да се рационализација не одвија на прави начин, јер предузећа уз социјални програм напуштају квалитетни радници, док чиновнички апарат остаје непромењен.

На седници је усвојен и Предлог одлуке о покретању иницијативе за приватизацију Радио-телевизије Крагујевац.

Изгласан је и Кодекс понашања запослених у градским управама, стручним службама и посебним организацијама града Крагујевца, као и измене Одлуке о радном времену угоститељских, трговинских и занатских објеката.

Након последње седнице градског парламента у овој календарској години, у Свечаном салону је организован традиционални новогодишњи пријем за одборнике.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.