Званично почеле припреме за прелазак Енергетике са угља на гас

У Крагујевцу су, иницијалним састанком представника града, ресорног министарства, Енергетике и Европске банке за обнову и развој, и званично почеле припреме за прелазак крагујевачке топлане са угља на гас.

Заменом шест котолова, који ће током грејне сезоне уместо угља користити гас, за 70 процената биће смањено аерозагађење, као и проблем одлагања пепела, а очекује се и квалитетније грејање за више од 20 хиљада коринсика који су приључени на систем даљинског грејања.

Супституција котолова и прелазак са угља на гас коштаће око 12,5 милиона евра, а према ранијим најавама, тендер би требало да буде објављен у априлу.

Крагујевачка Енергетика је, поред топлана у Бору и Крушевцу, једно од три велика постројења за производњу топлотне енeргије у Србији које још увек користи угаљ као главно гориво.

За прелазак Енергетике са угља на гас, односно набавку нових котлова, Министарство заштите животне средине издвојило је око 12,5 милиона динара.

Након замене котлова, грађани Крагујевца добиће квалитетније грејање, а биће унапређен и квалитет ваздуха. То је, уједно, и највећа корист овог великог пројекта на чију се реализацију чекало деценијама.

Први састанак био је прилика да се разговара о плану активности и дефинисању обавеза у реализацији значајног пројекта, чиме ће коначно бити решен проблем аерозагађења у граду који постоји још од 1975. године од када се прате одређени парматери.

Присуство чађи, угљен-диоксида и осталих штетних супстанци често је било веће од дозвољеног максимума.

Сада су се, коначно, стекли услови да се овај велики посао уради.

Члан Градског већа за комуналну делатност Владмир Максимовић је крајем прошле године рекао да се припрема тендерска документација и да се очекује да тендер буде објављен у апирлу, а да се уговор са извођачем радова потпише средином лета.

Поред гасификације Енергетике, листа приоритетних капиталних пројеката који се финансирају из републичког буџета за ову годину проширена је и за пројекат изградње железничке пруге Собовица-Лужнице-Крак Баточина у Крагујевцу.

Помоћник градоначелника за реализацију капиталних пројеката и сарадњу са Владом Републике Србије је раније изјавио да ће бити играђена железничка пруга Собовица-Цветојевац у дужини од око 15 километара, као и тест пруга за тестирање железничких вагона које производи немачки Сименс.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *