Дневно нестаје 107 Срба

Србија је осма земља по старости њених грађана у свету, сваког дана губи седморо становника, што указује да је више него алармантна популациона слика Србије.

Стратегија за подстицање рађања Владе Републике Србије представљена је приликом отварања 43. Октобарских здравствених дана у Крагујевцу.

Пронаталитетна политика један је од приоритета Националне политике, изјавила је министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и додала да Републички завод за здравствено осигурање већ припрема акте којима ће на основу Стратегије бити побољшани услови за покушаје вантелесне оплодње.

Знања становништва о репродуктивном здрављу су на веома ниском нивоу, а велики број породица планира рађање прекидима трудноће, што је недопустиво у 21. веку, рекла је Ђукић Дејановић.

Сваке године у Србији нестаје по један град. Држава се први пут озбиљно бави питањем подстицаја рађања, детаљно и свеобухватно.

Иако је на лекарима највећи терет, како у образовању кадрова, тако и пацијената, у унапређење демографске слике Србије, укључила се цела држава.

На челу Националне популационе политике је председник, укључила се Влада, привредна комора, јавност, који стоје иза сваког корака који ће довести повећању броја рођене деце.

У том низу следе и локалне смоуправе које треба да спроведу финансијске и оперативне програме у складу са својим потенцијалима. То је редослед корака у спровођењу Стратегије за подстицање рађања које је у објаснила министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић. Она је између осталог нагласила, да се

Стратегија ослања на финансијску помоћ породицама, у јачању јединица локалне самоуправе, у примени мера које треба младима да олакшају важну животну одлуку, да постане родитељ или прошири породицу.

Центар за вантелесну оплодњу отворен у Клничком центру у Крагујевцу већ ниже успешне трудноће.

Већ 43 године Окружна подружница Српског лекарског друштва у Крагујевцу организује континуирану едукацију лекара и других здравствених радника на стручном научном скупу Октобарски здравствени дани.

43. Октобарским здравственим данима присуствује око хиљаду и по лекара и медицинских техничара као и 43 предавача.

Свечаном отварању симпозијума, поред здравствених радника присутвовали су представници лекарског друштва, Скупштинског одбора за здравство и породицу и града Крагујевца.

43. Октобарске здравствене дане, организује окружна подружница Српског лекарског друштва под покровитељством Града Крагујевца.

Први дан протекао је у знаку тема из области депоппулације и стоматологије. Други дан Октобарских здравствених дана биће посвећен области онкологије. Предвиђена је и презентација радова из осталих подручја медицинске науке.

Извештава новинарка РТК Ива Илић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *