Додељенa 84 стана младим научницима

У Крагујевцу су младим научницима уручени кључеви 84, од укупно 210 станова, чију је изградњу, са седам милиона евра финансирала Владе Републике Србије из кредита Европске банке.

Свечаној додели кључева пристсутвовала је председница Владе Ана Брнабић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Председница Владе је том приликом рекла да је то само почетак подршке државе младим научницима и израживачима да остану у земљи.

Градоначелник Радомир Николић је подсетио да су станови за младе научнике само један од државних пројеката који се реализују у Кргаујевцу, док је ректор крагујевачког

Универзитета, проф. др Ненад Филиповић најавио формирање Института за научно истраживачки развој у коме ће 150 перспективних истраживача наћи посао.

Млади научници, попут Александре Матић која је запослена на ФИЛУМ-у при катедри за српски језик и књижевност, као и Мирославу Соврлићу, који ради на Факултету медицинских наука од данас је једно од најважнијих животних питања решено.

То значи да се научно истраживачком раду убудуће могу посветити растерећено. Они су међу првих 84 кандидата који су добили станове у зградама чију је изградњу финансирала Влада Републике Србије и налазе се у Ердоглији.

Станови су квадратуре 35, 50 и 70 квадрата. Млади истраживачи ће закупнине плаћати у првих пет година по цени од 1,72 евра по квадратном метру, након чега имају могућност откупа на 40 година.

После неколико деценија, научници са свих 12 крагујевачких факултета добили су прилику да, по повољним условима, реше стамбено питање.

То је само један од подстицаја државе да мотивише младе научнике да остану у земљи, али свакако није довољан, нагласила је председница Владе Ана Брнабић која је, поред градоначелника Крагујевца и ректора крагујевачког Универзитета, присуствовала свечаном уручењу кључева. Ана Брнабић је додала да су на здравом друштву и конкурентној привреди основе развоја државе, док се у центру свега тога налази образовање.

Младим научницима је неопходно створити услове за нормалан живот и посвећен рад. Примећено је да су млади почели да се враћају из иностранства.

Наведен је пример докторанда Саше Ћурковића, једног до 250 стипендиста швајцарске Владе, који је и поред понуда да остане у иностранству, одлучио да се врати у родни Крагујевац.

Изградња станова за младе научнике биће настављена, најавио је ректор Филиповић као и отварање нових кабинета.

Поред посете стамбеном комплексу и Ректорату, премијерка Ана Брнабић и градоначелник Крагујевца, Радомир Николић, присуствовали су, у Основној школи „21. октобар“,  часовима музичког и српског језика у дигиталним учиниоцама.

Због уведених информационих технологија у настави у овој школи, председница Владе је нагласила, да је крагујевачка школа „21. октобар“ једна од десет најбољих у земљи и да се из тих клупа, као и Прве гимназије очекују будући млади научници.

Председница Владе честитала је крагујевчким гимназијалцима на постигнутом успеху и потврдила да је ученицима Прве гимназије обезбеђен новац за пут у Хјустон.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *