Дружењем и љубичастим балонима обележен Дан превремено рођене деце

Центар за неонатологију Клинике за педијатрију Клиничког центра Крагујевац обележио је 17. новембар – Светски дан превремено рођене деце.

Једна од десет беба широм света роди се пре времена што касније, током одрастања, може да створи низ здравствених проблема.

Циљ обележавања овог дана је подизање свести јавности о свим изазовима са којима се сусреће недоношче.

Сваки порођај пре навршених 37 недеља гестације сматра се као превремени. У свету се сваке године пре времена роди око 15 милиона беба, што је око десет одсто, док у Србији тај проценат износи око 6,8 одсто.

Превремено рођена деца током живота могу се суочити са низом дугорочних здравствених проблема.

Обележавање Светског дана превремено рођене деце има за циљ подизање свести јавности о свим изазовима са којима се сусреће недоношче, информисање о једноставним, али делотворним решењима, као и саосећање за чланове породице ове деце.
Центар за неонатологију у Крагујевцу овај дан обележио је окупљањем и дружењем са родитељима превремено рођених беба од којих су нека сада и пунолетна.

Проценат деце са дугорочним здравсвтвеним проблемима због превременог рођења износи између 30 и 60 одсто, док велики број њих уз помоћ апарата у првим данима живота и неге стручног особља настављају са животом без већих последица.

Сусрет деце и родитеља након неколико година са особљем Неонатологије био је емотиван, а деца су показала да иако су мали припадају највећим борцима.

Крај дружења облежило је симболично пуштање балона љубичасте боје што је и боја све превремено рођене деце.

>>>Крст на улазу у град осветљен љубичастом расветом

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *