Дванаест радника Водовода ступило у штрајк глађу

Дванаест радника Јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација“ ступило је у штрајк глађу јер су изостали преговори са представницима локалне самоуправе.

Током поподнева штрајкачки одбор водио је преговоре са представницима Градске управе којима је присуствовао и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Николић је оценио да су неопходни редовни и детаљни преговори поводом новонастале ситуације. Запослени у Водоводу очекују да се до Нове године односно укидања Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату зарада, потписивањем Посебног колективног уговора пронађе начин за решавање ниских зарада.Од 530 запослених, преко 400 је испод минималне зараде од 27 300 динара, коју захваљујући послодавцу односно оснивачу, остварују доплатом до пуног износа.

Руководство Водовода и Град Kрагујевац су успели да уведу у нормалне токове функционисање овог предузећа где су пре неколико година плате касниле 13 месеци, а оснивач је, у претходном периоду, преузео и дуг за струју од милијарду динара.

Међутим, проблем зарада остаје разлог због ког су се сва три репрезентативна синдиката ујединила у штрајк који траје седам дана. Г

радоначелник Крагујевца Радомир Николић је упутио предлог за покретање дијалога.

Први разговори вођени су са члановима Социјално економског савета пре седам дана.

Подсећамо, тада су представници Града истакли да је неопходно дијалогом наћи решење, јер важећи Закон о привременом уређивању
основица за обрачун и исплату плата обавезује локалну самоуправу.

Уз поштовање минимума процеса рада, репрезентативни синдикати траже потписивање посебног колективног уговора за комуналце Крагујевца и да се реши проблем ниских зарада.

Због тога што није дошло до преговора са представницима локалне самоуправе, 12 радника Водовода су самоиницијативно ступили у штрајк глађу.

Запослени у крагујевачком водоводу кажу да су највећи проблем ниске зараде, које се, нису мењале од октобра 2014 године. Због тога и траже потписивање колективног уговора.

Камен спотицања око захтева запослених који штрајкују у Водоводу и евентуалног решења проблема је законом утврђена цена рада која заправо поништава одредбе било ког Колективног уговора.

Иначе по препоруци Владе Републике Србије, ове године до краја јуна радници запослени у крагујевачком водоводу добили су и солидарну помоћ, у вредности од 41 800 динара, као и сви запослени у комуналном систему.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Дванаест радника Водовода ступило у штрајк глађу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *