Изабрано ново руководство Универзитета у Крагујевцу

Редовни професор Факултета инжењерских наука, проф. др Ненад Филиповић изабран је за в.д. ректора Универзитета у Крагујевцу за период од наредних шест месеци.

Избору в.д. ректора предходила је конститутивна седница новог савета Универзитета на којој су верификовани мандати новог сазива и изабрани органи највишег управљачког тела Универзитета.

Тајним гласањем изабран је нови председник Савета Универзитета – проф. др Милан Коларевић, професор факултета за машинство и грађевинарство из Краљева, а заменик је доктор Милан Рапајић, доцент крагујевачког Правног факултета.

Обе седнице одржане су у просторијама Економског факултета, јер су, како је саопштено, службеници ректората на одмору.

Поједни чланови новог савета Универзитета негодовали су због низа процедуралних недостатака.

После две седнице, које су трајале укупно око пет сати, изабрaна су управљачка тела чији су чланови изјавили да ће настојати да у најкраћем року нормализују ситуацију на крагујевачком Универзитету.

Редовни професор катедре Примењена механика и аутоматско управљање Факултета инжењерских наука професор доктор Ненад Филиповић вршиће дужност ректора крагујевачког Универзитета наредних шест месеци.

Филиповић је рођен у Крагујевцу 1970. године где се и школовао. На Машинском факултету дипломирао је и докторирао.

Стручно усавршавање стицао је на престижним светским Универзитетима где су објављени бројни научно истраживачки радови Ненада Филиповића. Није члан ниједне политичке странке.

Ступајући на дужност на коју је предложен и изабран после неуспешних покушаја новог Савета Универзитета да према Статуту и Пословнику о раду међу четири проректора бившег мандата изаберу в.д. ректора.

Ненад Филиповић обратио се члановима Савета Универзитета и јавности.

Како је последње две недеље крагујевачки Универзитет остао без управљачког тела, када су чланови бившег Савета поднели оставке, па није било ни кворума за пуноважне сазиве седница, у међувремену је изабран нови Савет.

По закону о високошколском образовању донетом у јесен 2017. године то тело сада броји 21 члана.

Влада Републике Србије делегира шест, факултети дванаест и троје представници студентског Парламента.

На конститутивној седници, тајним гласањем изабрани су нови председник и заменик Савета Универзитета.

Близу пет сати трајале су конститутивна и прва седница новог Савета крагујевачког Универзитета.

Током обе, поједини чланови Савета негодовали су због нејасноћа да ли су мандати правно ваљано верификовани, да ли су формално надлежни чланови да воде седницу без присуства ранијег председника Синише Ранђића.

Јавност која је најпре требало да буде искључена са седнице на којој се бира в.д. ректора је остала у сали.

На крагујевачком Универзитету у јеку уписног рока ситуација је избором управљачких тела стабилизована, кажу у првом обраћању нови чланови Савета и потврђују да ће се током лета радити на припремама да се од јесени спроведу све законски неопходне процедуре како би био изабран нови ректор Универзитета у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *