Изградњом Дата центра Крагујевац постаје водећи ИТ центар државе

У присуству преседнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, тима канцеларије за ИТ и е-управу, представника амбасаде Јужне Кореје, Уједињених нација, градоначелника Крагујевца Радомира Николића, представника Шумадијског округа, Универзитета, ученика, привредника и великог броја медија у Крагујевцу је почела изградња државног Дата центра.

Вредност радова на изградњи и опремању објекта је 30 милиона евра.

У јеку четврте индустријске револуције Србија са Дата центром прелази неколико степеника ка светским технолошким врховима.

Крајњи циљ је: стварање безбедне размене података, њихово чување и модернизација е-управе која ће бити на располагању грађанима 24 сата свих 365 дана у години.

Добијањем Дата центра, Крагујевац постаје не само индустријски већ и ИТ центар државе.

Влада Републике Србије, преко Канцеларије за ИТ и е-управу, инвестира са јасним разлогом.

Циљ је безбедна размена података између различитих електронских евиденција и регистара, по највишим техничким и безбедносним стандардима. Приступ тим услугама треба да буде брз, поуздан и једноставан.

Током наредне три године, целокупна комуникација грађана са државном и локалном самоуправом биће у транспарентној, економичној и безбедној дигиталној сфери.

Место на којем ће грађани моћи преко интернета и мобилних телефона да дођу до потребних информација и свих услуга јавне управе.

Пре две године Србија није имала ни почетно слово е-управе, да би после две године тим инжењера, страних партнера, корејских и стручњака Уједињених нација стигао до фазе када се доноси стратешка одлука да се у Крагујевцу на површини од 4 хектара изгради 11 хиљада метара квадратних државног Дата центра са максималном енергетском ефикасношћу.

Крајњи циљ је развијање модерне и ефикасне е управе доступне грађанима 24 сата свих 365 дана у години, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и додала да је 3. јул дан који води Србију право у будућност.

Због географског положаја и степена безбедности Крагујевац је одабран за локацију за државни Дата центар.

Шаље се порука да је овдашњи образовни и привредни амбијент стабилно подручје за нове инвестиције. У наредним годинама за рад у Дата центру биће потрбно 30 високостручних кадрова из области ИТ, машинства и енергетике.

Претходне две године пружено је на десетине милиона е-услуга кроз различите системе:е-катастар, е-рецепт, Бебо, добродошла на свет, е-регистрација сезонских радника, е-суд, јединствени порески систем, аутоматска овера здравствених картица, е-инспектор, е-упис, е-вртић, електронска плаћања.

Захваљујући овим услугама грађани и привреда су позитивно оценили трансформацију е управе у ефикасан сервис грађана. За све то је потребан додатни дигитални простор.

Крагујевачки ученици, већ прослављени ђаци Прве крагујевачке гимназије, који су се знањем лансирали до Хјустона одабрани су да симболично, убацивањем временске капсуле са жељама у рек ормар прогласе почетак радова на изградњи Дата центра.

Први комерцијални корисници са којима је потписан уговор су две водеће светске ИТ компаније: Мајкрософт и Оракл. Као и српска банка Поштанска штедионица.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *