Јединствена уметност резбарења свећа у Крагујевцу

У данашње време стари занати полако тону у заборав. Малобројни су ентузијасти који се осмеле да, иако познају неки занат, почну да са применом у пракси.

Танасковић Милан из Крагујевца, таленат и љубав према уметности, преточио је у израду украсних свећа.

Танасковић прецизним алатима резбари свеће разних боја и од њих прави спектакуларне облике.

Зачеци резбарења свећа сежу од средине 16.века, када се обликовање свећа и прављење разних облика од воска, радило по руским манастирима.

Источне цивилизације практикују употребу свећа са додацима мириса, које су трговачким путевима стигле давно до Европе.

У српској култури није обичај да се током одмора и опуштања у топлини дома, пале свеће и уз њих одмара.

Зато овај комплексни занат није толико популаран у нашој земљи. Украсне свеће се праве од парафина, који у калупима добија разне облике.

Процес израде траје и по неколико дана. Ако је материјал припремљен, у једном дану може се направити до 8 свећа.
Воскарски занат се преноси са колена на колено. Али Крагујевчанин Милан Танасковић заправо није научио од своје породице ову вештину. Љубав према свећама траје већ 27 година.

Суштина резбарења и прављења облика је у великом слоју боја, које се потапањем свеће у одређену нијансу, на парафину стежу и од њих настају невероватни облици.

Познато је да су украсне свеће далеко цењенији производ у Европи него код нас. Њихова цена је и до 5 пута виша него у Србији.

Овакве свеће могу послужити као одличан поклон за празнике, као веома необичан украс у ентеријеру, али и у студију Телевизије Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *