Невоље станара у Илинденској 28

Станари зграде у Илинденској улици број 28 суочавају се са проблемом који није усамљен у Србији.

Као и све вишеспратнице у овом делу града, њихова зграда стара је пола века.

Трошкови реновирања стамбене јединице превазилазе материјалне могућности власника, јер је насељена, углавном.

Управница зграде покушава да реши проблем, али пошто је реч о новцу који по закону нико не може да им обезбеди, јер су станари власници, они су последњих месеци беспомоћни. У међувремену ходник и степенице су се одвојили од зграде.

Зграда у Илинденској улици број 28 саграђена је пре 50 година. За последњих годину дана убрзано се слеже темељ, као и њихови проблеми.

Пукотина која одваја ходник, степенице и станове од зграде дужине је 10 центриметара.

Поједини станари су покушали да зауставе пропадање, тако што су испред својих врата малтерисали створене пукотине, али безуспешно.

Управница зграде у договору са комшијама, такође, настоји да реши проблем. Допис у коме се скреће пажња на ситуацију у згради у Илинденској и у коме траже помоћ упућен је на многе адресе.

Да невоља буде већа, и кров на згради у Илинденској улици прокишњава.

За замену новац нису могли да сакупе, а породица која живи у стану који прокишњава напустила је животни простор.

Да би зграда била функционална за живот потребна је реконструкција од темеља до крова. Међутим, новца немају.

Здружене невоље око зграде које су задесиле житеље овог дела насеља Багремар нису новост. У Крагујевцу и Србији све је већи број старих зграда.

Небројено примера широм Србије сведочи да станари покушавају апелима да обезбеде помоћ од локалних заједница, али док се закон у овој области не измени, нема ни помака у решавању проблема у Илинденској, али ни другим градовима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *