Николић: Асфалтирање преко 40 улица у 2020. години

Радомир Николић, градоначелник Крагујевца гостовао je у емисији „Епицентар“ Радио телевизије Крагујевац.

Говорећи о буџету Града за 2020. годину, изјавио је да ова градска власт фазно троши новац, тек када приходује новац троши, тако да је сваки буџет реално планиран. „Редовно плаћамо све обавезе, на чекању немамо захтева. Помоћ државе стиже свим локалним самоуправава, па тако и Крагуевцу. Сами не би успели да платимо репрограме за дугове из претходног периода ЕПС-у“.

„Опозиција, пре свих, Верољуб Стевановић не сматра дугом оно што није кредит. Ако вас сачекају обавезе које смо ми наследили од њих, то је горе него да имате кредит. Ризиковао сам да средимо градску касу, да прво решимо проблеме,репрограмирамо дугове да вратимо заостале обавезе, па тек онда да радимо оно што је грађанима видљиво. Свим корисницима буџета редовно плаћамо субвенције, максимални износ субвенција око 300 милиона динара иде Нискоградњи, то су дугови из 2008, 2009, 2010. године“.

У овој години издвојено је 450 милиона динара за развој инфраструктуре, остало нам је још 150 милиона динара за ову годину.

Исти буџет за инфраструктуру предвиђен је и за наредну годину, око 50 улица биће асфалтирано, неке од њих су: Тихомира Вукасновића, Белодримска… Све проблеме знамо, сви проблеми су пописани и све ћемо решавати“.

Помагаћамо скупштинама станара у реконструкцији зграда, Закон то дозвољава, нашли смо правни оквир.

Скупштина града мора да донесе одлуку о задужењу од 5 милиона евра за изградњу потпуно нове аутобуске станице.

Северна обилазница кренуће од петље у Ботуњу, кроз Опорницу, Поскурице, Шљивовца, Дивостина, наставља ка Вучковици, дужине је око 22 км и део је новог коридора. То ће нас повезато са Зпаданим делом Србије, повезаће коридор 10 и коридор 11, изградњу обилазнице најавио је и председник Александар Вучић.

Говорећи о изградњи куће Ђуре Јакшића, градоначелник Николић је изјавио да је било неоходно урадити реконструкцију пројекта. Кућа ће бити потпуно посвећана Ђури Јакшићу, имаће: вински хаб, ликовни салон са салом за књижевне вечери.

„Пројекат Градске дворане Шумадије је урађен најозбиљије могуће. Ова оперска сала, имаће бину која се спушта у под, комотна седишта, све ћемо реновирати. Пројекат је вредан око 5 милиона евра, обратили смо се за помоћ Влади Србије око реализације овог пројекта. Оцењен је као најважнији пројекат у инфраструктури у култури што је и премијерка Ана Брнабић истакла, тако да чекамо када ће бити финансиран“, изјавио је градоначекник Николић. „Крагујевац је после Београда, број један у култури. Издвајамо највише средстава за културу и имамо највећи број посетилаца које су организовале установе културе. Никада више није издвајано за развој културе у граду. До сада је спорт увек финансиран вишеструко више него култура, а никада здравији спорт и ситуацију у спортсим клубовима нисмо имали.“

„Инсистирао сам да се цене комуналних услуга не мењају“

Градоначелник Николић је изјавио да је инсистирао да се цене комуналних услуга за сада не мењају. Говорећи о ефектима спајања комуналних предузећа у ЈКП Шумадија, изјавио је да је у ЈКП Чистоћа било запослено око 900 људи, а да је данас тај број 536. Ово предузеће не добија субвенције, само им се пребацују средства од наплате еколошке таксе, а тај новац ЈКП Шумадија користи за набавку потребне опреме.

Пројекат изградње новог стадиона требало би да буде завршен до краја марта 2020. Стадион ће бити модеран, по УЕФА 4 стандардима и на њему ће моћи да се играју све утакмице до полуфинала Лиге шампиона. Идеја нам је да нову атлетску стазу изградимо на Тенкодрому.“

„Дугови града и јавних предузећа су били огромни, само ове године вратили смо дугове Шумадија деса од 70 милиона динара, вратили смо дуг од 100 милиона динара Медицинее рада, да би опстало ово предузеће, враћали смо дугове свих предузећа. И тако је било сваке године, зато нисмо могли да радимо путну инфраструктуру. Сада можемо рећи да смо, уз помоћ Републике Србије, оздравили град и сва јавна предузећа“, изјавио је градоначелник Николић.

„Желимо да реализујемо планирано“

„Ми у Крагујевцу имамо једног политичког противника, то је Верољуб Стевановић. Борићемо се да се он не врати на власт, али наша кампања биће усмерена на то шта смо урадили и шта ћемо урадити. Као озбиљна политичка странка, бавићемо се собом, а не другима. Не знам ко ће бити кандидат за градоначелника СНС-а на предстојећим изборима, то ћемо договорити са председником странке Александром Вучићем. Заинтересован сам за наредни мандат, да завршимо и реализујемо шта смо почели.“, изјавио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић гостујући у емисији „Епицентар“ Телевизије Крагуевац.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *