Одржан међународни Сабор фолклора у Рачи

У Рачи код Крагујевца одржан је међународни Сабор фолклора под називом „Карађорђе, звездо завичајна“ у организацији Културног центра „Радоје Домановић“ и Туристичке организације ове општине. 

На манифестацији која је одржана у оквиру Карађорђрвих дана учествивали су ансамбли из Македоније, Словачке, Италије, Пољске као и два културно-уметничка друштва из Србије.

Карађорђеви дани, који се традиционално организују у Општини Рача почињу за Ђурђевдан и трају до септембра.

Током лета одржава се разнолик програм научног, културно уметничког, спортског и забавног карактера.

Фолклорни ансамбли из региона представили су традиционалне ношње и игре својих земаља док су Културно уметничка друштва из Чачка и Раче представила српске народне игре из Шумадије.

Лепо време и богат програм привукао је велики број мештана али и житеља околних села.

По први пут на великом сабору гостовали су ансамбли из неколико земаља Европе представљајући свој културно уметнички програм.

Међународни сабор фолклора само је једна од манифестација које Туристичка организација Раче организује током летњег периода.

Манифетације попут ове значајно доприносе промоцији овог дела Шумадије.

Љубитељи фолколора имали су прилику да упознају традицију и културу Македоније, Словачке, Италије и Пољске али и да гостима из иностранства покажу гостољубивост српских домаћина.

Карађорђеви дани организовани су под покровитељством општине Рача и Министарства трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *