Сећање на британске добротворке

Крагујевац поносно чува најсветлије примере хуманости – успомену на шкотске хуманисткиње које су добровољно радиле у војној болници током Првог светског рата.

То је истакао градоначелник Крагујевца Радомир Николић, на свечаном пријему организованом за амбасадоре Велике Британије, Канаде и Аустралије.

Др Елизабет Рос, шкотска хуманисткиња била је једна од 6 чланица британске мисије која је дошла добровољно у прву војну болницу у Крагујевцу почетком 1915. да негује рањенике и оболеле од пегавог тифуса. И сама је страдала од ове болести и сахрањена у Крагујевцу на дан свог рођења.

Крагујевчани негују сећање на храброст и пожртвовање британских хуманисткиња рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић на свечаном пријему за амбасадоре Велике Британије, Канаде и Аустралије, представнике министарстава, војске, Универзитета, Округа и Црвеног крста.

Том приликом је публицисткиња из Единбурга Луис Милер, која више од 15 година истражује, предала секретару Црвеног крста Крагујевац Невенки Богдановић, сва породична документа Др Елизабет Рос.

Ова традиција није само хуманитарна већ и историјска. На учешће жена у хуманој мисији у Србији подсетили су и представници амбасада из Канаде и Аустралије.

Амбасадор Велике Британије Денис Киф је рекао да му је част што сваке године учествује у сусретима поводом годишњице смрти др Рос у Крагујевцу.

На свечаном пријему у Скупштини града присутнима је поклоњен часопис Црвеног крста Крагујевац „У служби хуманости“, чији је значајан део посвећен тексту „Наше енглескиње“.

Најављено је и отварање Меморијалне собе, где ће се наћи све хероине које су учествовале у Првом светском рату, које нису носиле оружје већ су биле вођене идејом хуманизма.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *