Стручна трибина о наплати топлотне енергије

Наплата топлотне енергије по потрошњи, квалитет грејања, могућност избора, мерљивост потрошње и побољшање комуникације између топлана и крајњих купаца топлотне енергије биле су теме стручне трибине, која је одржана у Крагујевцу.

Дебата је реализована у оквиру програма Регионалног саветовалишта за потрошаче за Шумадију и Западну Србију, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а поводом 15. марта – Светског дана потрошача.

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике, Зоран Предић подсећа да су, сходно Закону о ефикасном коришћењу енегргије, топлане обезбедиле све предуслове, у 99% објеката у Србији, како би се прешло на наплату грејања по потрошњи.

На потезу су стамбене заједнице, које треба да донесу одлуку да прелазе на систем наплате по утрошку и захтев упуте топлани. Потом је топлана у обавези да, уколико постоје технички услови, обезбеди прелазак на нови систем обрачуна.

У Пословном удружењу Топлане Србије сматрају да је за кориснике даљинског грејања најважније да знају шта су стварни трошкови при производњи, дистрибуцији и снабдевању топлотном енергијом.

Тек потом могуће је, сматра директор Топлана Србије, Дејан Стојановић, сагледати могућности за смањење утрошене количине топлотне енергије, а самим тим и рачуна.

Основна предност наплате по утрошку топлотне енергије је да потрошачи заиста плаћају оно што потроше.

Овакав систем обрачуна посебно је исплатив у прелазним периодима, на почетку и на крају грејне сезоне, када нема потребе за грејањем, па би смањена потрошња условила и мање рачуне.

На дебати је наглашено и да није једноставно искључити се са система даљинског грејања у објектима колективног становања.

На стручној трибини, којој су присуствовали представници 30-ак топлана у Србији, говорило се и о безбедности, поузданости система, смањењу броја ложишта, а представљени су и примери добре праксе словачког законодавства у области енергетске ефикасности.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Стручна трибина о наплати топлотне енергије”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *