Све више деце има деформитет кичме

У Србији све већи број деце има деформитет кичме, који се утврди на редовним систематским прегледима.

Разлози нису увек познати али се са сигурношћу зна да настају у најранијем узрасту.

Поред деформитета кичме, поремећај мишићног тонуса погађа и све више беба.

На дечјој рехабилитацији Клиничког центра у Крагујевцу дневно се третира између 40 и 50 рехабилационих индивидуалних третмана плус групне вежбе деформитета кичменог стуба које се реализују у три групе.

Истраживали смо који су најчешћи узроци овог здравственог проблема?

Крива кичма погађа све већи број деце. Неправилно седење, недовољна физичка активност и многи други фактори узрокују сколиозу.

Може се јавити у најранијем узрасту, у фазама интензивног раста, у пубертету или на завршетку раста, али је најбитније отићи на време код физијатра и почети што пре са вежбама.

Када је реч о малишанима са недовољним мишићним тонусом, веома је важно да се родитељи труде да дете буде што активније.

Међутим, уколико је мишићни тонус значајно повишен или снижен, то може да буде знак неуролошког обољења које се обично јавља код новорођенчади.

Константне вежбе најефикасније су у првих шест месеци живота.

Дечија рехабилитација у Крагујевцу дневно има између 40 и 50 индивидуалних третмана плус групне вежбе за деформитете кичменог стуба распоређених у три групе са по 20 или 30 пацијената, што показује да велики крагујевачких малишана и беба има проблема са деформитетима кичменог стуба и хипертонијом мишића.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *