Свечани дочек за крагујевачког параолимпијца Горана Николића

За крагујевачког параолимпијца Горана Николића који је у Чикагу успешно истрчао 77 маратона за 77 дана, приређен је свечани дочек у Бизнис иновационом центру.

У присуству представника града, Клуба малог фудбала „Економац“, представника Економског факултета, сарадника и пријатеља који су подржавали Горана Николића у несвакидашњем атлетском подухвату наглашено је да Крагујевац има свог рекордера и пре званичне верификације Гинисове књиге рекорда која се сада ишчекује.

Маратон је реализован како би се прикупила средства за завршетак изградње спортске хале Богословије „Свети Јован Златоусти“.

Крагујевачки параолимпијац Горан Николић, на стазу српског православног храма Нова Грачаница у Чикагу истрчао је први пут 18. априла.

Кроз циљ је прошао 3. јула. За 77 дана претрчао је 3.234 километра, дневно је за собом остављао пуна 42 километра пута.

Тиме је оборио сопствени рекорд постављен 2016. године, када је 55 маратона истрчао за исти број дана.

Тај претходни подухват Гинисова канцеларија није верификовала због стандарда који се односе на терен, али су зато садашње пропозиције, како се нада Николић задовољавајуће за званичну верификацију.

Вишеструки значај има чињеница да је испунио спортски задатак.

Атлетски подвиг је хуманитарног карактера. Николић је трчао срцем у намери да се прикупи новац за довршетак изградње спортске хале Богословије „Свети Јован Златоусти“ у којој су радови стали пре десет година.

Током маратона прикупљено је четири и по хиљаде долара, а за завршетак сале потребно је 600 хиљада евра.

Горан Николић прижељкује да се наставе донације како би се сала, која би била једниствена у Србији опремила са неопходном опремом коју би могли да користе спортисти и рекреативци са инвалидитетом.

Недостајућа средства, уверавају представници Града и клубова биће сигурно прикупљена, јер је Крагујевац недавно и проглашен за најхуманији град због уважавања потреба особа са инвалидитетом.

Током 77 дана, атлетски подухват Горана Николића пратили су медији у земљи, Америци где је крагујевачки маратонац и прелазио задате километре до циља.

На свечаном дочеку наглашено је да је Горан Николић спортиста несвакидашњег духа, који је остварио не само спортски рекорд, већ хуманошћу надхнуо свој град и земљу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *